dziedzina funkcji
Help: | | √6 − x | |
mam obliczyc dziedzine funkcji logarytmicznej f(x)=log4x2 − 9 |
| |
| | x2 − 10x + 25 | |
wedlug zalozenia ze x
2 − 10x + 25 =/= 0 obliczylem delte i wyszla mi rowna zero, pozniej x=5.
co dalej? to ma sie nie rownac zero a po podstawieniu za x 5 wychodzi 0.
29 lis 00:40
irena_1:
1)
4x
2−9>0
2)
4x
2−9≠1
3)
4)
(x−5)
2≠0
Wszystkie te warunki muszą być spełnione
29 lis 07:38
Help: 1) i 2) juz obliczylem ale 3) i 4) nie wiem jak zrobic, bo wychodzi, ze warunek 4) nie jest
spelniony, gdyz rowna sie zero. i co w takiej sytuacji? brak rozwiazania?
29 lis 12:15