3 pochodne 1.x^{5x} 2. (x+10)^{3x+7} 3 5*(sinx)^{cosx}
Jan: Pomoc przy trzech pochodnych:
1.x5x
2. (x+10)3x+7
3 5*(sinx)cosx
29 lis 00:09
29 lis 00:11
29 lis 00:12
Jan: 1. x5x*lnx*5
2. (x+10)3x+7*ln(x+10)*3
3. 5*(sinx)cosx*ln5*(sinx)*(−sinx)
Dobrze myśle?
29 lis 00:29
ICSP: x5x = elnx5x = e5x * lnx
[ e5x * lnx ]' = e5x * lnx * (5x * lnx)' = e5x * lnx [ 5lnx + 5] =
= e5x * lnx * 5 * (lnx + 1) = x5x * 5 * (lnx + 1)
W identyczny sposób pozostałe
29 lis 00:32
Jan: e(3x+7)*ln(x+10) * 3*ln(x+10) +3x+7*1/(x+10)
i teraz jeszcze z funkcji złożonej pochodna czy to już koniec?
29 lis 00:51
Jan: Pierwszy przykład rozumiem ale w drugim pojawia się funkcja złożona i nie wiem co z tym zrobić

Mógłbyś mi rozwiązać 2 przykład? 3 zrobię sam
29 lis 00:53
ICSP: f(x) = (x+10)
3x + 7 = e
(3x + 7) * ln(x + 10)
f'(x) = (x + 10)
3x + 7 * [(3x + 7) * ln(x + 10)]' =
| | 3x + 7 | |
= (x + 10)3x + 7 * [3ln(x + 10) + |
| ] |
| | x + 10 | |
29 lis 11:09