uprość wyrażenie
Karola: cos4α − sin4α + 2sin2α
29 lis 00:04
ICSP: = 1
29 lis 00:06
justyna: jak się takie coś rozwiązuje?
29 lis 00:15
ICSP: wzorami skróconego mnożenia
a2 − b2 = ...
Przyjmij a = cos2α oraz b = sin2α
29 lis 00:18
justyna: ok, dziękuję

Ej jak patrzę, na twój nick to mam wrażenie że pracujesz w NCIS i mnie
namierzysz
i zabijesz jutro rano

ooooo
29 lis 00:20
Karola: gdybym miała podstawić to pod wzór skróconego mnożenia to nie powinno być 2sin2αcos2α?
29 lis 00:22
Karola: ech nie ten wzór..
29 lis 00:23
justyna: to mamy (cos2α−sin2α)*(cos2α+sin2α) i to drugie to =1 bo z jedynki

a co dalej żeby to ładnie
zapisać ?
29 lis 00:25
ICSP: = cos2x − sin2x + 2sin2x = cos2x + sin2x = 1
Gdy x = α
29 lis 00:28
justyna: danke schon
29 lis 00:30