matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uprość wyrażenie.
Karola:
1
1+tg
2
α
28 lis 23:34
zośka:
sin
2
α
cos
2
α+sin
2
α
1
zauważ, że 1+tg
2
α=1+
=
=
cos
2
α
cos
2
α
cos
2
α
1
zatem
=cos
2
α
1+tg
2
α
28 lis 23:42
Rafał28:
α=x
sin
2
x
1 − cos
2
x
1
tg
2
x =
=
=
− 1
cos
2
x
cos
2
x
cos
2
x
28 lis 23:43
pigor:
..., lub rozszerz (pomnóż L i M ) dane wyrażenie wymierne przez cos
2
α i z jedynki odp. natychmiastowa.
28 lis 23:46
pigor:
...= cos
2
α
28 lis 23:47