help me
Agata: Wielomian W(x)=2x3 + ax2 + bx + c, ma podwójny pierwiastek równy 1. Wielomian dzieli się
przez (x+2), oblicz a, b i c
28 lis 23:22
justyna: jutrzejrza matura?
28 lis 23:24
Agata: Podobno
28 lis 23:26
zośka: W(x)=2(x−1)(x−1)(x−2)
wymnóż i porównaj współczynniki
28 lis 23:29
zośka: Przepraszam tam w ostatnim nawiasie oczywiście (x+2)
28 lis 23:30
Marcinek: to będzie chyba tak 2(x−1)(x−1)(x+2) =2(x3+2x2+x+2)=2x3+4x2+2x+4 , chyba tak ale nie mam
pewności

, jak masz jeszcze jakieś zadanie z jutra to podrzuć , z góry dzięki
28 lis 23:30
zośka: Po wymnożeniu i uporządkowaniu :W(x)=2x3−6x+4
czyli a=0, b=−6, c=4
28 lis 23:34
justyna: też tak mam, ale z nas mądrale!
28 lis 23:34
Agata: A nie powinno być?
2(x−1)(x−1)(x+2)=2(x2−x−x+1)(x+2)=2(x2−2x+1)(x+2)=2(x3+2x2−2x2−4x+x+2)=2(x3−3x+2)=2x3−6x+4
28 lis 23:41
Agata: no właśnie
28 lis 23:41
justyna: masz jakieś jeszcze?
28 lis 23:43
Agata: mam, ale nie pełne bo koleżanka nie do końca pamiętała. Będę podsyłać po jednym
28 lis 23:43
Agata: było też zadanie o dwóch różnych okręgach stycznych zewnętrznie o środkach A o promieniu r i B
o promieniu R, gdzie R>r , trzeba było poprowadzić styczną do obu okręgów tak, aby przecinała
prostą AB pod kątem alfa i trzeba było obliczyć sinus tego kąta
28 lis 23:44
justyna: ooo, to czekam
28 lis 23:44
Agata: jak to narysowałam to to z talesa obliczyłam sobie odcinek brakujący od promienia okręgu do
wierzchołka tego kąta który wynosił x = −2r2/(r−R)
A następnie sinα= r/x+r i wyszło mi 2+R−r/2r
28 lis 23:45
ZKS:
Ze wzorów Viete'a
dla równania ax
3 + bx
2 + cx + d = 0 gdzie a ≠ 0.
| | −a | |
1 + 1 + (−2) = |
| ⇒ a = 0 |
| | 2 | |
| | b | |
1 * 1 + 1 * (−2) + 1 * (−2) = |
| ⇒ b = −6 |
| | 2 | |
| | −c | |
1 * 1 * (−2) = |
| ⇒ c = 4. |
| | 2 | |
28 lis 23:46
bezendu:
ZKS czemu wstawiasz rozwiązanie

kuchnia każdy sam ma pisać !
28 lis 23:49
Agata: dlaczego nie miałby wstawić rozwiązania swojego skoro ja mam swoje?
28 lis 23:51
Bizon:
Agata ... sprawdź raz jeszcze to z okręgami
28 lis 23:53
Bizon: ... no własnie
28 lis 23:53
Agata: a jak do tego doszłaś?
28 lis 23:53
bezendu:
Bo jutro wejdzie sobie jakiś debil i spisze !
28 lis 23:53
Agata: a ten mój x jest dobry?
28 lis 23:54
Bizon:
... jeśli nawet spisze... nie podniecaj się bezendu ... to próbna matura ...
28 lis 23:55
ZKS:
Może ktoś jeszcze z moderatorów jest i usunie te wpisy.
28 lis 23:56
bezendu:
Próbna nie próbna ale oszustwo i tyle Ci powiem.. A widzę, że tu dyskusji nie ma.
28 lis 23:56
ZKS:
Wiadomo że próbna majowej nie równa ale nie którzy mogą mieć później przez nauczycieli
ocenę postawioną za ilość uzyskanych procent.
28 lis 23:58
Bizon:
... a Ty dyskusji tu szukasz? −
28 lis 23:58
Agata: Nie wiem jak u Was, ale u mnie nikt nie wystawia ocen za maturki próbne, Po za tym co za
różnica jaką kto ma ocenę? Przy rekrutacji i tak nikt na to nie patrzy
28 lis 23:59
29 lis 00:00
matura:
i tak zostaje taki wynik ?
29 lis 00:00
ICSP: Jak i na wyniki z próbnej matury. Ma ona sprawdzić tylko twój aktualny poziom i ewentualnie
pozwoli ci ocenić czy zdasz maturę czy nie
29 lis 00:00
matura:
zośka przedstaw krok po kroku jak możesz
29 lis 00:03
Agata: Dobra dzięki, już sama dotarła do błędu
29 lis 00:04
matura: Macie jeszcze coś ?
29 lis 00:11
matura:
Agata masz jeszcze jakieś zadanie ? poratuj
29 lis 00:13
matura: a umiesz to zrobić ?
29 lis 00:15
matura:
Daj jeszcze inne zadania

?
29 lis 00:15
matura: Aga daj to z logarytmem
29 lis 00:16
Agata: nie mam nic z logarytmem
29 lis 00:17
matura:
a co masz jeszcze ?
29 lis 00:17
Agata: dwa mam jeszcze ale bez połowy danych
29 lis 00:18
matura: a jaki dział ?
29 lis 00:19
matura: a było cos z prawdopodo ?
29 lis 00:20
5-latek: Popieram
bezendu w tym co pisze
A wy jestescie oszustami i to wielkimi . Mam to w 5 literach co odpiszecie bo juz tu nie bede
zagladal
29 lis 00:22
Ola: wyznacz dziedzinę : √log2(log1/3(x+1))
29 lis 00:27
matura: ola to było ?
29 lis 00:27
Ola: taaak podobo
29 lis 00:29
Agata: Ola masz coś jeszcze?
29 lis 00:30
Ola: dana funkcja −2x+1 dla x≤0
−[x−4]+4 dla x>0
narysuj ten wykres
b) podaj ilość rozwiązań w zalezności od [f(s)] []moduł
29 lis 00:34
Ola: rozwiązecie
29 lis 00:34
Agata: −[x−4]+4 dla x>0 to jest wartosć bezwględna czy co?
29 lis 00:37
Ola: tak
29 lis 00:38
Ola: a,b;k są liczbami całkowitymi k≠0 udowodnij że jeżeli a+b oraz a*b jest podzielne przez k to
(a−b)3 jest też podzielne przez k
29 lis 00:40
Ola: Macie cos
29 lis 00:46
Marcinek: √log2(log1/3(x+1)) nie robiłem jeszcze tego typu równań a w szkole mam jedynie podstawe , ale
czy mi sie wydaje czy to jest na 3 linijki ?
29 lis 00:48
Agata: nie mam pojęcia bo nie miałem tego jeszcze na takim poziomie w szkole. ale rozpisz to sprawdzę
co tam masz
29 lis 00:50
Ola: możliwe
29 lis 00:50
Agata: Marcin a masz to a,b,k?
29 lis 00:51
Marcinek: √log2(log1/3(x+1)) czyli x+1 > 0 czyli x nalezy od (−1 , do +niesk.) ale to raczej jest zle
bo nie wziąłem pod uwage pierwiastka
29 lis 00:52
Marcinek: a,b,k nie mam teraz głowy , zreszta zero jakiegos wyzwania bedzie , jutro sie sprawdze z tym
29 lis 00:53
Agata: a masz chociaż jakiś pomysł?
29 lis 01:01
Mila:
Widać uczciwie nic się nie da przeprowadzić, matury, konkursu.
Wczoraj myślałam, że to żart.
29 lis 20:50
bezendu:
Dobrze, że w maju nikt nie będzie miał do przodu odpowiedzi
29 lis 20:53