Rzut poziomy rzut pionowy- czas
xyz: Umie ktoś logicznie wytłumaczyć dlaczego w rzucie pionowym korzystamy z przekształcenia wzoru:
A w poziomym:
t=
√2Hg
Dlaczego stosujemy inne wzory na czas
daras: GG:2489859
napisałeś dla rzutu pionowego ale nie napisałeś dla jakiego, wszak jeśli rzucamy, to z jakąś
predkościa początkową
| | Vo | |
−rzut do góry: vk = vo − gt, vk = 0 ⇒ tw = |
| |
| | g | |
| | vk−vo | |
−rzut w dół: vk = vo +gt, vk ≠ 0 ⇒ ts = |
| |
| | g | |
natomiast dla rzutu poziomego z wysokości h z predkością v
o mamy układ r−ń:
| | gt2 | |
−swobodne spadanie w pionie:h = |
| |
| | 2 | |
−ruch jednostajny w poziomie: s = v
ot
jak go rozwiążesz, to otrzymasz wzór na czas taki sam jak przy swobodnym spadaniu ⇒
dwa różne ruchy więc i wzory inne, które trzeba poprzekształcać a nie uczyć się ich na pamięć,
chyba logiczne ?