funkcja kwadratowa
nyguska: Poproszę o pomoc. Całe zadanie mnie przerasta, ale zupełnie nie rozumiem podpunktu b): jeżeli
a=0 to jak mam 0 podzielić na 2?
Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = −9( x−a2)2 + 4
a) Dla a=2 wyznacz postać iloczynową tej funkcji.
b) Dla a=0 wyznacz te argumenty, dla których funkcja osiąga wartości ujemne.
c) Wyznacz a tak, aby osią symetrii wykresu funkcji była prosta o równaniu x=6
28 lis 22:59
zośka: zero dzielone na 2 to zero
28 lis 23:02
5-latek: | | 0 | |
b) za a podstawiamy 0 i mamy −9(x− |
| )2+4<0 to −9x2+4<0 i rozwiaz ta nierownosc |
| | 2 | |
28 lis 23:02
zośka: | | 4 | | 2 | | 2 | | 1 | | 5 | |
a) f(x)=−9(x−1)2+4=−9[(x−1)2− |
| ]=−9(x−1+ |
| )(x−1− |
| )=−9(x− |
| )(x− |
| ) |
| | 9 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
28 lis 23:11
28 lis 23:16
nyguska: wow! dziękuję Wam! to takie proste..
28 lis 23:57