Układ równań
Perpetuo: rozwiąż układ równań:
y=|x−1|
x
2+y
2−2x−4y+1=0
i podaj interpretację geometryczną tego układu.
Bardzo proszę o pomoc, będę wdzięczna
28 lis 22:54
bezendu:

To ja sobie pozwolę zrobić

x
2+y
2−2x−4y+1=0
(x−1)
2−1+(y−2)
2−4+1=0
(x−1)
2+(y−2)
2=4
S=(1,2) r=2
rozwiązanie:
(x,y)= (0,0) (−1,2) (3,2)
28 lis 22:57
5-latek: Umiesz narysowac wykres y=|x−1| ? jesli tak to narysuj to na ukladzie wsolrzednych
Natomiast co przedstawia rownanie x2+y2−2x−4y+1=0 czego to jest rownanie ?
Jesli wiesz to wyznacz jego srodek i promien i na tym samym rysunku narysuj . Bedziesz mial/a
pwyznaczone punkty przeciecia
28 lis 22:59
Perpetuo: ooo super. dzięki. Ja nie wiedzieć czemu przesunęłam funkcję z modułem o jeden w dół zamiast w
bok... ehh Jeszcze raz dziękuję ^^
28 lis 22:59
bezendu:
28 lis 22:59
Perpetuo: a jeszcze mam pytanie. jak bym nie miała rozwiązania geometryczego tylko samej obliczyj punkty
wspólne to mogę napisać :
y=−x+1 lub y=x−1 ?
28 lis 23:00
Perpetuo: obliczyć **
28 lis 23:01
ZKS:
To ja pokaże sposób algebraiczny.
{y = |x − 1| (zał. y ≥ 0)
{x2 + y2 − 2x − 4y + 1 = 0 ⇒ (x − 1)2 + y2 − 4y = 0
y2 + y2 − 4y = 0
y2 − 2y = 0
y(y − 2) = 0 ⇒ y = 0 ∨ y = 2
dla y = 0
|x − 1| = 0 ⇒ x = 1
dla y = 2
|x − 1| = 2 ⇒ x = −1 ∨ x = 3
(x ; y) = (0 ; 1) ; (−1 ; 2) ; (3 ; 2).
28 lis 23:01
bezendu:
bo oczywiście ja strzeliłem gafę x,y=(0,1) przepraszam
28 lis 23:03
Perpetuo: Dziękuję wam za pomoc
28 lis 23:04
Perpetuo: a nie powinno być (1,0) w odpowiedziach ? xD
28 lis 23:12
ZKS:
No jasne widać że ślepo nie przepisujesz skoro tak.
28 lis 23:20
Perpetuo: nie no, zawsze staram się zrozumieć jeszcze raz sama, jakoś maturę zdać będzie trzeba
28 lis 23:26
pigor: ..., no Panowie "zmęczenie materiału" ...

wychodzi; u mnie też ,
28 lis 23:30