Ostrosłupy
marta: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna o długości 8 cm tworzy z płaszczyzną
podstawy kąt 45 stopni. Wyznasz wysokość ściany bocznej tego ostrosłupa. Bardzo proszę o
wyjaśnienie mi to krok po kroku w łatwy sposób. Wiem, że zadanie jest proste ale sprawia mi
trudność.
28 lis 22:53
Janek191:

b = 8 cm
α = 45
o
Trójkąt OCW jest równoramienny, więc
h = I OC I
Z tw. Pitagorasa mamy
h
2 + h
2 = 8
2
2 h
2 = 64 / : 2
h
2 = 32 = 16*2
h =
√16*2 = 4
√2
−−−−−−−−−−−−
zatem I OC I = 4
√2 ⇒ I AC I = 2 *I OC I = 2* 4
√2 = 8
√2
I AC I = 8
√2 = a
√2 ⇒ a = 8
h
1 − wysokość ściany bocznej ostrosłupa
Z tw. Pitagorasa mamy
h
2 + ( 0,5 a)
2 = h
12
32 + 4
2 = h
12
32 + 16 = h
12
h
12 = 48 = 16*3
więc
h
1 =
√16*3 = 4
√3
Odp.4
√3
=========
28 lis 23:11
Janek191:
Kwadrat − oczywiście ABCD, a nie ABCC
28 lis 23:14