Znajdź funkcję f(x)
Kuba : Znajdź funkcje f(x) spełniającej : f◯g(x) = 1/x2 and g(x) = 2x + 1.
28 lis 22:10
pigor: ..., widzę ton[. tak :
| | 1 | |
g(x}= 2x+1 ⇒ fog(x)= f(g(x))= f(2x+1)= |
| , a więc |
| | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
f(2x+1)= |
| ⇒ f(2*12(x−1)+1)= |
| ⇔ |
| | x2 | | (12(x+1))2 | |
| | 1 | | 4 | |
⇔ f(x−1+1)= |
| ⇔ f(x)= |
| − szukana funkcja f.  |
| | 14(x+1)2 | | (x+1)2 | |
28 lis 22:33
pigor: ... i wypadałoby podać dziedzinę funkcji f :
Df= R\{0,−1} . ...
28 lis 22:35
Kuba : | | 4 | |
Przepraszam,zapomniałem podać odpowiedzi. W książce jest |
| . |
| | (x−1)2 | |
28 lis 22:39
Kuba : ale też dziękuję za podanie drogi którą trzeba iść
28 lis 22:42
pigor: hmm..., to coś mi się nie podoba ta odpowiedź ... w książce −
− moim zdaniem − taka byłaby gdyby g(x)=2x−1 .
28 lis 23:02
Kuba : Odpowiedź jest mało ważna ! To w takim razie mam pytanie. Myślałem,że sprowadzając do f(x)
każdą wykonaną operację na tej funkcji musimy też wykonać po prawej stronie. Wykonałeś
mnożenie i odejmowanie. Odejmowania nie ująłeś po prawej stronie. Dlaczego?
28 lis 23:05
pigor: ..., o kurcze , faktycznie , patrzyłem i "nie widziałem", że
podstawiłem po prawej plus ,zamiast minus , a więc od
tego miejsca : podstawiam po lewej i prawej
oczywiście to samo za x, aby po lewej zostało tylko f(x),
czyli
| | 1 | |
f(2*12(x−1)+1}= |
| i dalej wyjdzie zgodnie z odp. |
| | (12(x−1))2 | |
28 lis 23:22
pigor: ... , a to podstawienie wykombinowałem sobie tak :
niech 2x+1=t ⇔ 2x=t−1 ⇔ x=
12(t−1) , a więc
za x podstawiam
12(x−1), aby po wykonaniu działań
i redukcji zostało mi samo x, pod f( ) czyli szukane f(x)= ...,
28 lis 23:26
Kuba : Boomba! Jakbym urodził się dziewczynom to dałbym Ci buziaka !
29 lis 00:19
Kuba : dziewczyną!
29 lis 00:22
pigor: 
;

dzięki za spontaniczność no i ...

dobre chęci .
29 lis 12:28