matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole czworokata
Kasia:
Oblicz pole trapezu rownoramiennego o podstawach dlugosci 10 cm , 6cm oraz przekatnej dlugosci 9 cm
28 lis 22:09
Kasia:
28 lis 22:16
Janek191:
Mamy 2 x + 6 = 10 2 x = 4 x = 2 więc 10 − x = 10 − 2 = 8 Z tw. Pitagorasa mamy 8
2
+ h
2
= 9
2
h
2
= 81 − 64 = 17 h =
√
17
−−−−−−−− Pole trapezu P = 0,5*( a + b)*h = 0,5*( 10 + 6)*
√
17
= 8
√
17
Odp. P = 8
√
17
cm
2
==================
28 lis 22:32