Janek191:
@ktoś źle rozwiązał
I x − 3 I = 5
x − 3 = − 5 lub x − 3 = 5
x = − 2 lub x = 8
−−−−−−−−−−−−−−−−
f(x) = 2 x
2 + b x + c
więc a = 2
zatem
f(x) = a*( x − x
1)*( x − x
2) = 2*( x + 2)*( x − 8) − postać iloczynowa
f(x) = 2*( x
2 − 6 x − 16) = 2 x
2 −12 x − 32 − postać ogólna
q = f(p) = f(3) = 2*3
2 − 12*3 − 32 = 18 − 36 − 32 = 18 − 68 = − 50
f(x) = a*( x − p)
2 + q
Odp. f(x) = 2*( x − 3)
2 − 50
=======================
II sposób :
f(x) = 2 x
2 + b x + c
x
1 = − 2 , x
2 = 8
a = 2
| | x1 + x2 | | − 2 + 8 | |
p = |
| = |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
f(x) = a*( x − p)
2 + q = 2*( x − 3)
2 + q
oraz − 2 jest miejscem zerowym, czyli
f(−2) = 0 ⇒ 2*( − 2 − 3)
2 + q = 0 ⇒ 50 + q = 0 ⇒ q = − 50
Odp. f(x) = 2*( x − 3)
2 − 50
=======================