PLANIMETRIA
Kasia:

Dany jest trojkat prostokatny abc w ktorym ∡BCA=90(stopni, |AB|=2
√5 i |BC|=4
mozecie mi narysowac ten trojkat bo zle go rysuje
28 lis 21:07
5-latek: Mamsz dobrze narysowane
Teraz oznacz boki AB=2√5 i zauwqaz ze jest to przeciwprostokatna tego trojkata oznacz bok
BC =4 i jest to jedna z przyprostokatnych tego trojkata
Natomiast bok CA wylicz ztwierdzenia PItagorasa
|aB|2=|BC|2+|AC|2 to |AC|2=|AB|2−|BC|2=(2√5)2−42= licz
28 lis 21:13
Kasia: 2√5−4?
28 lis 21:16
Kasia: 20−16=6
28 lis 21:18
Kasia: sory 20−16=4
28 lis 21:19
5-latek: Skad ja wiedzialem ze wlasnie z liczeniem bedzie problem

Nie przeciez zdodnie z ewzorem (a*b)
2=a
2*b
2 to (2
√5)
2=2
2*(
√5)
2=4*5= ile
4
2=16
wiec to teraz odejmnij od siebie i napisz ile jest rowne AC
28 lis 21:20
5-latek: No to wyliczylas ze |AC|2=4 to |AC|= ile
28 lis 21:21
Kasia: zapomnialam 2
28 lis 21:25
5-latek: Dobrze w tym przypadku AC=2
Ale tez jest drugie rozwiazanie ze |AC|=−2 bo (−2)
2 tez da 4 ale ze bok trojkata nie moze
miec wartosci ujemnej wiec rozwiazanie to |AC|=2 . OK?
28 lis 21:30
Kasia: OK dzieki
28 lis 21:33
5-latek:
28 lis 21:35