Związki miarowe w trójkącie
oLisik: Udowodnij, że w trójkącie ABC zachodzi równość: ABxBCxCA= 2Rr(AB+BC+CA), gdzie r i R oznaczają
odpowiednio długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt i opisanego na tym trójkącie.
Oblicz pole trójkąta ABC, znając długość r promienia okręgu wpisanego w trójkąt ABC, miary
kątów α i β tego trójkąta i długość R promienia okręgu opisanego na trójkącie ABC.
Proszę o dokładny zapis i wytłumaczenie
28 lis 20:53
oLisik: Nikt ?
29 lis 00:29
pigor: ... , np. tak : z porównania wzorów na pole Δ ,
tw: sinusów i 2p=a+b+c − obwód Δ :
1) 12absiny= rp /*4R ⇒ ab*2Rsinγ= 2Rr*2p ⇔ abc= 2Rr(a+b+c c.n.u.
29 lis 11:52
pigor: ..., przepraszam "zjadłem" nawias na końcu abc = 2Rr(a+b+c
) . ...
29 lis 11:57
pigor: ..., z tw. sinusów :
2) S= rp=
12r(a+b+c)=
12r(2Rsinα+2Rsinβ+2Rsin(180
o−(α+β)),
czyli
S= Rr (sinα+sinβ+sin(α+β)) − szukany wzór . ...
29 lis 12:06