Wierzchołki B,C,D czworokąta BCDS należą do okręgu którego środkiem jest punkt S
kamczatka:

Wierzchołki B,C,D czworokąta BCDS należą do okręgu którego środkiem jest punkt S. Kąt BSD tego
czworokąta jest prosty, zatem kąt BCD ma miarę:
jak to zrobić ? Wiem tyle że ten kąt S to kąt środkowy ale co dalej ?
28 lis 20:34
Piotr 10: to kąt środkowy oparty na łuku BD ma miarę 360−90=270
Czyli miara kąta BCD=270:2=1350
28 lis 20:37
kamczatka: jak wygląda kąt środkowy oparty na łuku BD ?
28 lis 20:38
Piotr 10: Łuk BD to łuk od punktu B do punktu D. Zgodnie z ruchem wskazówek zegara od B do D. Nie umiem
tego narysować
28 lis 20:42
Bizon:
28 lis 20:43
kamczatka: ale ten kąt środkowy nie musi być oparty o okrąg ? Czy on właśnie jest na tym obrazku oparty co
Bizon dał i wynosi 270 stopni ? To kąt środkowy może być w jedną i drugą stronę ?
28 lis 20:44
off:
28 lis 20:46
kamczatka: dobra dzięki wielkie
28 lis 20:49