MATURKA
Piotr 10:

Oblicz sumę wszystkich liczb n−tego wiersza tablicy (n∊N, n>1).
Jak tu ciąg zastosować

?
28 lis 20:32
xxx:
arytmetyczny
28 lis 20:34
Radek:
ilosc wyrazów 2n−1
28 lis 20:38
Piotr 10: Hmm ?
28 lis 20:48
Panko: Sn= ((n+ 3n−2)/2)*(2n−1)
28 lis 21:00
Godzio:
n − ty wiesz ma następujące wyrazy:
n (n + 1) (n + 2) (n + 3) ... (2n − 1)
No to sumujemy:
| | n + (2n − 1) | | 3n − 1 | |
Sn = |
| * ( 2n − 1 − n + 1) = |
| * n |
| | 2 | | 2 | |
Teraz skąd to ? Suma ciągu arytmetycznego:
| Wyraz pierwszy + wyraz ostatni | |
| * liczba wyrazów |
| 2 | |
Liczba wyrazów = Ostatni − pierwszy + 1
28 lis 21:41
Godzio:
Aj oczywiście pokręciłem

Ostatni wyraz jest równy (3n − 2), a liczba wyrazów to jest (3n − 2) − n + 1 = 2n − 1
Tak jak napisał
Panko
28 lis 21:42
Piotr 10: Godzio podobne do macierzy te [.. ] , nie

?
28 lis 21:44