matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji pomocy
Jacek:
√
9+5x+4x
2
−3
lim
x
x−>0 jak rozwiazac taka grnice wiem, ze przez sprzężenie, ale nie wiem co dalej
28 lis 20:31
Aga1.:
√
9+5x+4x
2
−3)(
√
9+5x+4x
4
+3)
9+5x+4x
2
−9
=
=
x(
√
9+5x+4x
2
+3)
x(
√
9+5x+4x
2
+3)
x(5+4x)
5+4x
5+0
=
→
x(
√
9+5x+4x
2
+3)
√
9+5x+4x
2
+3
√
9+0+0
+3
28 lis 21:17