Równanie wielomianowe
Tomcio: mam problem z rozwiązaniem równania wielomianowego trzeciego stopnia:
a3 + 12a2 + 48a − 368 − 240√3 = 0
wiem, że miejscem zerowym jakiego szukamy jest 2 + 2√3 tylko jak do tego dojść?
Bardzo proszę o pomoc.
28 lis 20:11
Tomcio: Nikt nie potrafi tego zrobić?
28 lis 20:31
ZKS:
a3 + 12a2 + 48a − 368 − 240√3 = 0
a3 − 80 − 48√3 + 12a2 + 48a − 288 − 192√3 = 0
(a − 2 − 2√3)[a2 + (2 + 2√3)a + (2 + 2√3)2] + 12(a2 + 4a − 24 − 16√3) = 0
a2 + 4a − 24 − 16√3 = 0
Δ = 4 + 24 + 16√3
√Δ = √28 + 16√3 = 4 + 2√3
a1 = −2 − 4 − 2√3 = −6 − 2√3
a2 = −2 + 4 + 2√3 = 2 + 2√3
(a − 2 − 2√3)[a2 + (2 + 2√3)a + (2 + 2√3)2] + (a − 2 − 2√3)(12a + 12(6 + 2√3) = 0
(a − 2 − 2√3)[a2 + (14 + 2√3)a + (2 + 2√3)2 + 12(6 + 2√3)] = 0.
28 lis 20:39
Tomcio: Nie rozumiem tego, skąd wziąłeś (a − 2 − 2√3)[a2 + (2 + 2√3)a + (2 + 2√3)2] + 12(a2 + 4a − 24 −
16√3) = 0 ?
28 lis 21:00
ZKS:
Skorzystałem ze wzoru
a3 − b3 = (a − b)(a2 + ab + b2).
28 lis 21:04
Tomcio: czy zasugerowałeś się, że 2 + 2√3 jest miejscem zerowym?
28 lis 21:15
ZKS:
Grupowałem wyrazy trzeba było zauważyć że 80 + 48√3 = (2 + 2√3)3.
28 lis 21:40
Eta:
28 lis 21:45