jerey: udowodnij równość:
log√18−log√12=log√6−log2
log√20+log√2=0,5 + log2
28 lis 19:59
jakubs: | | √18 | | √6 | |
L=log |
| =log |
| =P cnp. |
| | √12 | | 2 | |
Drugi przykład dajesz sam/a.
28 lis 20:12
jerey: Tak robiłem ale to co napisałeś to nie widzę tu dowodu. Tyle to ja sam potrafie
28 lis 20:29
jakubs: Wciśnij "CTRL +" kilka razy to zobaczysz dowód − czyli pokazanie, że lewa strona jest równa
prawej.
28 lis 20:37
jerey: to jak dla mnie to nie dowód

rownie dobrze moglbym napisac do 2 przykładu ze log(
√20*
√2)=0,5 + log2 i tez jest ze lewa
rowna sie prawej

to trzeba jakos rozwiązac udowowdnic ze są równe bo z takiej postaci to
nie wiadomo czy są sobie równe. sory ale chyba sie nie rozumiemy
28 lis 20:55
jakubs: W takim razie ja wymiękam, może ktoś mądrzejszy się wypowie
28 lis 20:58