Czy punkt Q też należy do wykresu funkcji f?
Aneta: Punkt P(2,2) należy do wykresu funkcji f(x)=ax. Czy punkt Q też należy do wykresu funkcji f?
a) Q (1,1)
b) Q (4,4)
c) Q (8,8)
d) Q (−8,1/16)
Bardzo proszę o pomoc
28 lis 19:22
Piotr:
oblicz a
28 lis 19:25
5-latek: Punkt nalezy do wykresu funkcji tzn ze spelnia jej rownanie wiec f(x)=y=ax to 2=a2
zapiszmy to inaczej zeby bylo lepiej widac a2=2 to a=√2 lub a=−√2
rozwiazaniem tego rownania bedzie tylko a=√2
Teraz pytanie . Dlaczego a=−√2 nie jest rowiazaniem tego rownania ? Poszukaj w notatkach lub
w ksiazce .
wiec nasza funkcja ma postac f(x)=y=√2x podstawiamy teraz wspolrzedne punktu Q (1,1) do
tego rownania czyli mamy 1=√21 to 1 nie rowna sie √2 wiec punkt Q nie nalezy tdo
wykresu tej funkcji bo nie spelnia jeje rownania
Pozostale punkty sprawdzamy tak samo