oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
help: Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 8 cm2 , a jego ściany boczne są
trójkątami równoramiennymi o kącie między ramionami 30 stopni. Oblicz pole powierzchni
całkowitej
tego ostrosłupa
28 lis 18:58
Janek191:

P
p = a
2 = 8 cm
2
Mamy − tw. kosinusów
a
2 = b
2 + b
2 − 2 b*b cos 30
o
| | √3 | | √3 | |
8 = 2 b2 − 2 b2* |
| = 2 b2 *( 1 − |
| ) / : 2 |
| | 2 | | 2 | |
4 = b
2 *( 1 −
√32)
więc pole jednej ściany
| | 8 | | 2 | |
Ps = 0,5 b2* sin 30o = 0,5 * |
| *0,5 = |
| = 4 + 2√3 |
| | 2 − √3 | | 2 − √3 | |
P
s = ( 4 + 2
√3) cm
2
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
P
c = P
p + P
b = P
p + 4 P
s = 8 cm
2 + 4*( 4 + 2
√3) cm
2 = (24 + 8
√3) cm
2
=====================================================cia
28 lis 22:21