potęgi
krzys: Oblicz sumę cyfr liczby 1099−1
28 lis 18:23
Bizon:
... to nie trzeba tak napisać a nie zapodawać jakieś uproszczenia
99*9
28 lis 18:28
PW: krzys był ambitny i nie chciał od razu rozwiązania, tylko "uprościć". Patrzyłem na to
zadanie, ale nie umiałem "uprościć"
28 lis 18:35
Bizon:
... nie sądzę −
28 lis 18:35
Bizon:
109= 1000000000
109−1= 999999999
28 lis 18:38
Eta:
Ach racja <sorry>
28 lis 18:40
Bizon:
1i 99zer to liczba 100 cyfrowa
pomniejszona o 1 daje 99 dziewiątek −
28 lis 18:40
Eta:
28 lis 18:41
Bizon:
... i tu
CIĘ mam ... −
28 lis 18:41
krzys: a suma cyfr liczby 10010−10
28 lis 18:48
Bizon:
a 10010−10=10(1009−1)
28 lis 18:53
Panko: 10(1049−1)
suma cyfr 1049−1 to 49*9 a mnożenie przez 10 dodaje tylko najmniej znaczącą cyfrę
0
28 lis 18:56
Bizon:
kochaniutka ta
Eta ... pousuwała Swoje wpisy ...−
28 lis 18:57