trygonometria
Aga: Jak to wyliczyć?
tg2 15*+tg2 45*+tg2 75*=
* to stopnie
28 lis 18:02
PW:
| | 1 | |
tg15° = tg(90°−75°) = ctg75° = |
| |
| | tg75° | |
Teraz mamy dwa wyjścia =
1. Zajrzeć do tablic i odczytać dokładną wartość tg75° (jest taka tabelka).
2. Liczyć sin75° = sin*(30°+45°) = sin30°cos45°+cos30°sin45° = ...
i podobnym wzorem cos75°
28 lis 18:31
Panko: Dróbka , Szymański dla klas 3,4 LO , dobry zbiór , str 33 zad 133( wyd. WSiP
1996).Klasyka, łezka w oku Odp: 15
28 lis 18:39
Panko: Podpowiem, że uzasadniam, że tg15 + ctg15= (sin2(15)
+cos2(15))/(cos15sin15)=2/(2sin15cos15)=2/(1/2) =4
Teraz podnosimy do kwadratu stronami ( tg15 +ctg15)2=16 i dodajemy 1=tg2(45)
28 lis 18:49
Janek191:
tg 15o = 2 − √3
tg 45o = 1
tg 75o = 2 + √3
więc
tg2 15o + tg2 45o + tg2 75o = ( 2 − √3)2 + 1 + ( 2 + √3)2 =
= 4 − 4√3 + 3 + 1 + 4 + 4√3 + 3 = 15
28 lis 18:51
Janek191:
| | 2 tg 15o | |
tg ( 2 *15o) = |
| |
| | 1 − tg2 15o | |
| √3 | | 2 x | |
| = |
| ; gdzie x = tg 15o |
| 3 | | 1 − x2 | |
6 x = ( 1 − x
2)*
√3
√3 x
2 + 6 x −
√3 = 0
Δ = 36 − 4*
√3*( −
√3) = 36 + 12 = 48 = 16*3
√Δ = 4
√3
| | − 6 + 4√3 | |
x = |
| = − √3 + 2 = 2 − √3 |
| | 2 √3 | |
tg 15
o = 2 −
√3
28 lis 19:01
Janek191:
| | 2 tg 15o | |
tg ( 2 *15o) = |
| |
| | 1 − tg2 15o | |
| √3 | | 2 x | |
| = |
| ; gdzie x = tg 15o |
| 3 | | 1 − x2 | |
6 x = ( 1 − x
2)*
√3
√3 x
2 + 6 x −
√3 = 0
Δ = 36 − 4*
√3*( −
√3) = 36 + 12 = 48 = 16*3
√Δ = 4
√3
| | − 6 + 4√3 | |
x = |
| = − √3 + 2 = 2 − √3 |
| | 2 √3 | |
tg 15
o = 2 −
√3
28 lis 19:02