pochodne
big: Korzystając z definicji oblicz pochodną funkcji:
f(x)= −3x2 + 4x − 1 w punkcie −6
28 lis 17:58
28 lis 18:02
big: Wyszło może 36 ?
28 lis 18:26
Krzysiek: nie, licząc pochodną korzystając ze wzorów:
f'(x)=−6x+4
f'(−6)=36+4=40
28 lis 18:27
Janek191:
| | f ( x + h) − f(x) | | [ − 3 *( x + h)2 + 4*( x + h) − 1 − ( − 3x2 + 4x − 1) | |
|
| = |
| = |
| | h | | h | |
| | − 3*( x2 + 2h x + h2) + 4 x + 4 h − 1 + 3 x2 − 4x + 1 | |
= |
| = |
| | h | |
| | − 6 hx − 3 h2 + 4 h | |
= |
| = − 6x − 3 h + 4 |
| | h | |
więc
f '(x) = lim ( − 6 x − 3 h + 4) = − 6 x + 4
h → 0
więc
f '( − 6) = − 6*(−6) + 4 = 36 + 4 = 40
28 lis 18:44