Potegowanie
Kaki: Podaj cyfrę jedności liczby 3100. Uzasadnij swój wybor
28 lis 17:16
ICSP: Oblicz 3 , 32 , 33 , 34 , 35 i zauważ pewną zależność
28 lis 17:17
Kaki: Widzę ze ostatnie cyfry się powtarzają, czy to będzie cyfra 1
28 lis 17:18
Mila:
Możesz tak
34=81
3100=(34)25=8125=......1
28 lis 17:21
ICSP:
28 lis 17:22
Panko: Po szkolnemu to 3100=950=(10−1)50 i aplikuję dwumian Newtona.
i widzę , że przez 10 dzieli się wszystko z wyjątkiem (−1)50=1
czyli (10−1)50=10n+1 czyli ostatnia jest 1.
28 lis 17:47