Proszę o pomoc
Homej: Trzeba rozwiązać nierówność Ix−2I ≤ Ix+4I i w odpowiedzi ma wyjść x∊[−1,
∞) a mi wychodzi w
pierwszym przypadku sprzeczność w drugi x≥−1 czyli przedział x[−1>2) a w trzecim mi wychodzi
też sprzeczne więc nie wiem czy mógłby ktoś to rozwiązać albo chociaż 3 przypadek bardzo
proszę
28 lis 17:11
PW: "Po chamsku" − obie strony są nieujemne, a więc można podnieść stronami do kwadratu, na
zasadzie
dla a,b≥0 a ≤ b ⇔ a2 ≤ b2.
W ten sposób znikną wartości bezwzględne, bo |a|2 = a2 i b|2 = b2.
28 lis 17:16
ICSP: Obie strony są dodatnie. Możesz zatem podnieść nierówność do kwadratu. Później wystarczy
skorzystać z własności : |a|2 = a2 i w ten sposób skasujesz wartość bezwzględna.
28 lis 17:16