FIZYKA
Andrzej: 1. W zwierciadle wkleslym o ogniskowej 40cm otrzymano obraz dwukrotnie pomniejszony. Oblicz x i
y.
2.Pod jakim kątem zaobserwujemy prazek trzeciego promieniowania o dlugosci fali 700nm, ktore
pada na siatke dyfrakcyjna o stalej 4200nm. Ile maksymalnie mozna zobaczyc prazkow ?
Wiem ze ta stronka jest poswiecona Matematyce, ale na prawde nie wiedzialem gdzie sie z tym
zglosic. Dlatego jezeli ktos by mogl pomoc rozwiazac. Zdaje sobie sprawe ze te zadania sa
banalne ale nie wiem jak to zrobic
28 lis 17:08
Piotr 10: 1.
W zwierciadle wklęsłym y > 0
y > 0 więc
x=2y
x=2y=120cm=1,2m
x > 2f obraz rzeczywisty, odwrócony, pomniejszony
28 lis 17:14
Andrzej: Dzieki Wielkie. a Drugie ktos dalby rade ?
28 lis 17:21
daras: naprawdę pisze sie razem
w zad,2 nie trzeciego promieniowania tylko trzeciego rzędu
podstaw do wzoru na wzmocnienie dla siatki:
d sinα = n λ
nmax dla α = 90o
28 lis 17:23
daras: GG:2489859
i podaj odpowiedź
28 lis 17:24
Piotr 10: 2. N=2*nmax+1
N − ilość prążków(maksymalnie), jaką można zaobserwować ( liczba całkowita,naturalna)
28 lis 17:26
Andrzej: Przedmiot o wysokości 2 cm ustawiono prostopadle do osi optycznej soczewki w odleglosci 15 cm
od niej. Zdolnosc skupiajaca wynosi 10D. Oblicz odleglosc obrazu od soczewki i wysokosc
obrazu.
To zadanie mitylko zostalo. bo reszte ogarniam
28 lis 19:38
Piotr 10: Tutaj to średnio Ci pomogę, bo jeszcze do soczewek nie doszedłem ale
x=15cm=0,15 m
h=2 cm
y= ?
Wylicz teraz y czyli odległość obrazu od soczewki. znając y wylicz p , a znając p wyliczysz h'
− wysokość obrazu
28 lis 19:42
Piotr 10: Wylicz to wszystko i sprawdź z odpowiedzią, bo nie jestem pewny.
28 lis 19:42
Piotr 10: I jak ?
28 lis 20:05
daras: niby wszystko ogarniasz ale odpowiedzi brak

zad.2 α = 30
o
zad.3 y= 10 cm, h'=0,1 mm
28 lis 20:29