wielomiany
wielomiany pomocy: algebra studia wielomiany
c) wiedząc że liczba 1−2i jest jednym z pierwiastków wielomianu w(z)=z4−2z3+6z2−2z+5
rozłożyć te wielomian na czynniki rzeczywiste i zespolone
d) wyznaczyć resztę z dzielenia w(z)=z6−4z4+z+2 przez (z2+4)
28 lis 17:08
ICSP: c) Jest takie twierdzenie: Jeżeli wielomian o współczynnikach całkowitych ma pierwiastek a + bi
to jego pierwiastkiem jest również liczba a − bi. Masz dwa pierwiastki. Dziel dwa razy
schematem Hornera. Dalej z delty
Innym sposobem może być zauważenie ( bądź pamiętanie ) wzoru :
d) Nie możesz zwyczajnie podzielić ?
28 lis 17:13
wielomiany pomocy: c) Hornera nas w lo niestety nie nauczyli i sam tez się nie nauczyłem, da się bez Hornera?
d) zwyczajnie podzielić się nie da, na początku wszystko idzie ładnie, później zostaje
...z+2:z2+4 i nie wiem jak to dzielić
sorry za opóźnienie
28 lis 18:22
28 lis 18:23
wielomiany pomocy: ok to teraz proszę jeśli możesz to podaj mi przykład z dzieleniem przez coś do potęgi np
(z2+4)
28 lis 18:26
wielomiany pomocy: dobra dalej tego nie rozumiem, ale napiszę co już mam jeśli chodzi o
c) w(z)=(z−(1−2i)(z−(1+2i))
wymnożyłem i otrzymałem z1=1+2i z2=1−2i a jeszcze zostało z3 i z4 których nie mam i
nie wiem jak je wyznaczyć
28 lis 18:36
wielomiany pomocy: .
28 lis 18:42
Krzysiek: d)
z4 −8z2+32
___________
z6−4z4+z+2 : z2+4
−z6−4z4
=0−8z4+z+2
+8z4+32z2
=0 +32z2+z+2
−32z2−4*32
= 0 +z+2−4*32
28 lis 18:44
Mila:
(z
6−4z
4+z+2 ): (z
2+4)=z
4−8z
2+32
−(z
6+4z
4)
=========
−8z
4+z+2
−(−8z
4 −32z
2)
=================
32z
2+z+2
−( 32z
2+128)
=====================
z−126 reszta
| (z6−4z4+z+2 ) | | z−126 | |
| =(z4−8z2+32)+ |
| |
| (z2+4) | | z2+4 | |
28 lis 18:49
wielomiany pomocy: a reszta jakaś została czy nie? bo troszkę nieczytelnie na końcu, chce być pewny
28 lis 18:50
wielomiany pomocy: dziękuję bardzo!
28 lis 18:50
wielomiany pomocy: a wiecie jak w tym c) z
3 i z
4 wyznaczyć
28 lis 18:52
Krzysiek: tak jak napisali wyżej albo schemat Hornera, albo dzielisz pisemnie przez
(z−z1)(z−z2)
28 lis 18:55
wielomiany pomocy: to sobie podzielę pisemnie w(z) przez z2−2z+5, podzielę i zaraz napisze co mi wyszło, jeszcze
proszę o sprawdzenie czy dobrze i spadam ze stronki
28 lis 19:01
wielomiany pomocy: wyszło
z2+1
więc z=i z=−i
28 lis 19:06