Równanie wielomianowe z wartością bezwzględną.
karlooina: Rozwiąż równanie :
a) | x3 − x | + x2 − 1 = 0
b) | 8x3 −1 | = x − 8x2
28 lis 17:04
28 lis 17:07
karlooina: Gdyby równanie miałoby taką postać to raczej nie miałabym problemu z rozwiązaniem. Nie wiem jak
' ugryźć ' | x ( x2 − 1 ) | . Funkcja ma 3 mc. zerowe =0 =−1 i =1 wiec musze sobie wyobrazic
sobie ją jako odbitą parabolę i opuszczoną w dół. z Czego dostaje dwa przedziały 1. dla x>0,
x∊ ( −∞, −1 ) u ( 1, +∞) 2. dla x<0 (−1, 1)\ {0}. I potem normalnie przejść do wielomianowego
?
28 lis 17:19
PW:
|x3−x| = |x|•|x2−1|,
a więc równanie ma postać
|x|•|x2 − 1| = x2 −1.
Wida, że jeśli x2−1 =0, to znaczy x=−1 lub x=1, równanie zmienia się w zdanie prawdziwe. mamy
więc dwa rozwiązania: −1 i 1. Dla pozostałych x można wykonać dzielenie stronami przez
|x2 − 1|.
28 lis 17:25
karlooina: Dziękuję!
28 lis 17:29