Prawdopodobieństwo
Piotr 10: Na stole stoją dwa identyczne koszyki, w których znajduje się po 15 jednakowej wielkości
piłeczek. Piłeczki są w kolorze żółtym i czerwonym. W obu koszykach liczba piłeczek żółtych
jest taka sama. Z każdego koszyka losujemy jedną piłeczkę. Ile powinno być w każdym koszyku
żółtych piłeczek, aby prawdopodobieństwo wylosowania różnych kolorów było największe?
Ω=15*15+15*15=450
Zaczynamy losowanie od pierwszego koszyka, a później zaczynamy losowanie od drugiego koszyka
n − liczba żółtych piłeczek
15−n − liczba czerwonych piłeczek
IAI=n*(15−n)+ (15−n)*n= −2n
2+30n
Wiem, że to źle jest na pewno. Gdzie robię błędy
28 lis 16:51
Hajtowy: Ja bym tutaj dał
|Ω| = 152 = 225
28 lis 17:01
ZKS:
|Ω| źle jest policzona. Dodatkowo dostajesz moc zbioru |A| = −2n2 + 30n i aby
prawdopodobieństwo wylosowania było największe szukasz dla jakiego n masz największą
wartość.
Oczywiście ja tak uważam a prawdopodobieństwo nie jest moją mocną stroną.
28 lis 17:01
Piotr 10: Eh moją też

.
Napisałem na początku Ω=225 a potem napisałem inaczej...
Tak?
28 lis 17:04
dsadsa: ygasdsatyhdgsadgiasugduiasgidasdasdsad⊂⊂as⊂d∫d
28 lis 17:04
Piotr 10: f(n)= −2n
2+30n
n ma należeć do n∊N
+
Więc największa będzie dla n=7 lub n=8
tak czy źle ?
28 lis 17:07
ZKS:
Tak. I teraz aby to było największe to licznik musi być największy tylko dla jakiego n.
28 lis 17:07
ZKS:
Okej. Według mnie jest wszystko dobrze.
28 lis 17:07
Piotr 10: Wynik też zgadza się. A posłuchaj, bo w Ω możemy zrobić tak, że wpierw losujemy z I koszyka lub
ze wpierw losujemy z II koszyka ?
28 lis 17:09
ZKS:
Według mnie raczej nie można pewnie dlatego myślałeś o |Ω| = 450?
28 lis 17:19
Piotr 10: Tak
28 lis 17:28
Piotr 10: Jeszcze muszę założenie chyba napisać, że
15 −n >0
15 < n i n > 0 i n∊N+
tak ?
28 lis 17:33
ZKS:
Wypadałoby na maturze tak napisać bo tam mogą odjąć punkt za to że nie podano założeń.
28 lis 17:42
Piotr 10: Ok dziękuję
28 lis 18:04
Hajtowy: Piotruś, bierz się za fizykę
28 lis 18:10
Piotr 10: Na razie matmę robię, fizykę też robię(ale nie dzisiaj). A Ty zdajesz fizykę rozszerzoną

?
28 lis 18:15
Hajtowy: Nie
28 lis 18:19
Piotr 10: Kurde to będę sam

. To podstawową, tak? A co jutro zdajesz, to będę trzymał ''kciuk''

?
28 lis 18:20
Hajtowy: U nas w sql trochę inaczej są rozplanowane matury

Znaczy fizyka jutro, ale nie biorę się za
nią
28 lis 18:21
Piotr 10: U nas to podobno nie ma matur rozszerzonych w ogóle. Dokładnie nie wiem, bo nie mogę pisać.
Ale słyszałem, że na lekcji mają być pisane w następnym tygodniu ( trochę bez sensu)
A coś jeszcze zdajesz z tych próbnych ?
28 lis 18:23
Hajtowy: Chciałem fizykę i informatykę ale boje się
28 lis 18:26
Piotr 10: Świat należy do ludzi odważnych
28 lis 18:28
bezendu:
Hajtowy nie cykaj się
28 lis 18:30
Piotr 10: Ja to nie chce nic gadać, ale miałem poprawkę ostatnio z infy z C++

. I świetnie to
zaliczyłem
28 lis 18:33