fizyka jądrowa
Hajtowy:
Takie zadanie rozgrzewkowe z fizyki

Jak ktoś jutro zdaje to może pomoże

n → p + e
− + V
m
neutrina = 0
m
neutronu = 1,0087 u
m
protonu = 1,0073 u
m
elektronu = 0,00055 u
Oblicz energię wydzieloną w czasie rozpadu
28 lis 16:49
Hajtowy: Trivial pomożesz coś? Albo
MQ
28 lis 17:17
Nienor: Ogólnie to jest słynne E=Δmc
2
28 lis 17:19
MQ: Jak już napisał Nienor −− liczymy różnicę mas między lewą a prawą stroną, apotem słynnne
E=mc2.
Oczywiście trzeba wygrzebać w tablicach ile to jest jednostka atomowa, bo w niej masz podane
masy i ile wynosi c.
28 lis 17:33
Hajtowy:
C = 3 * 10
8
L
strona = 1,0087 u
P
strona = 1,0073 u + 0,00055 u + 0
P
strona = 1,00785
L ≠ P
E=mc
2
Δm pasuje policzyć

Naprowadzicie dalej?
28 lis 17:40
MQ: No co? Zaćmiło cię? P−L przecież!
28 lis 17:41
Hajtowy: Phii no zaćmiło

Po maturach wszystko się może zdarzyć

Δm = L − P = 1,0087 u − 1,00785 u = 0,00085 u
E=Δmc
2 = 0,00085 u * 3 * 10
8 = 0,00255 * 10
8 = 255 * 10
5 eV ?

Tak to leci?
28 lis 17:44
Hajtowy: Albo zrobić to tak:
E = Δmc
2 = 0,00085 uc
2 = 0,00085 * 931,5 meV = 0,79 MeV
28 lis 17:46
Hajtowy: Chyba to drugie jest lepsze

pewniejsze wg mnie
28 lis 17:47
MQ: Na pewno źle przeliczone jednostki.
1 u= 931,494028 MeV/c2
28 lis 17:48
MQ: To drugie dobrze.
28 lis 17:49
Hajtowy: Dziękuję
28 lis 17:49