funkcja f
babka75k: Dana jest funkcja f określona wzorem f(x) = x2 −6x+8. Wyznacz wartość największą i najmniejszą
funkcji f w przedziale <0, 4>.
Wyszło mi że f(0)=8 i to jest max i f(3)=−1 i to jest min. Czy dobrze policzyłam?
13 paź 17:13
kasandra:

Podaj
babciu x
w =.....
13 paź 17:14
kasandra:
OK
13 paź 17:28
babka75k: xw =3 a yw = −1? czy konieczne jest rysowanie wykresu tak jak jest w przekładach czy jest
może jakiś sprytny sposób żeby ułatwić sobie życie?
13 paź 17:30
kasandra:
Bez rysowania wykresów!
Uzasadniasz ,że ramiona paraboli skierowane do góry
więc ta funkcja osiąga minimum dla odciętej xw = 3
ponieważ xw€ <0,4>
więc ymin= f( 3)= −1
13 paź 17:34
babka75k: no super dzięki za pomoc
13 paź 17:38