matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geometria płaska
Janek:
Wykaż, że jeśli bok ośmiokąta foremnego ma długość a, to promień okręgu opisanego na tym ośmiokącie jest równy
a
2
√
4+
√
8
28 lis 16:24
Mila:
45
α=
=22,5
o
2
0,5a
a
sinα=
⇔R=
R
2 sinα
√
2
cos45
o
=
2
cs45
o
=1−2sin
2
(22,5
o
)
√
2
1−2sin
2
(22,5
o
)=
2
√
2
−2sin
2
(22,5
o
)=
−1
2
1
√
2
sin
2
(22,5
o
)=
−
2
4
2
√
2
sin
2
(22,5
o
)=
−
4
4
2
√
2
sin
2
(22,5
o
)=
−
4
4
dokończ
28 lis 19:08