matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć i przedstawić w najprostszej postaci pochodne następujących funkcji.
Ania :
Zad
x+1
y=(
)
x
x
Jak to zrobić krok po kroku ? Proszę o pomoc
28 lis 15:58
john2:
Chyba tak:
x + 1
( (
)
x
)' = (e
ln[ (x + 1) / x ]
x
)' = (e
x * ln[ (x + 1) / x ]
)' =
x
x + 1
e
x * ln[ (x + 1) / x ]
* (x * ln
)' = ...
x
28 lis 17:55