wiel
wielomiany: nowy temat z wielomianami, bo na poprzedni od godziny nikt nie odpowiada... niestety
b) zaproponować rozkład na ułamki proste rzeczywiste i zespolone funkcji
28 lis 15:35
wielomiany: ...
28 lis 15:43
wielomiany: ...
28 lis 16:02
wielomiany: ...
28 lis 16:14
pigor: ...np. tak :
| | 1 | | 1 | |
f(z)= |
| = |
| = |
| | (z2+3) (z2+2) | | (z2−3i2) (z2−2i2) | |
| | 1 | |
= |
| ... i to byłoby tyle . ...  |
| | (z−√3i) (z+√3i) ((z−√2i) (z+√2i) | |
28 lis 16:15
wielomiany: super dziękuję, mozesz zrobić kolejne przykłady z tego zadania? zaraz przepiszę
28 lis 16:23
wielomiany: c) wiedząc że liczba 1−2i jest jednym z pierwiastków wielomianu w(z)=z4−2z3+6z2−2z+5
rozłożyć te wielomian na czynniki rzeczywiste i zespolone
d) wyznaczyć resztę z dzielenia w(z)=z6−4z4+z+2 przez (z2+4)
28 lis 16:23
wielomiany: ten c? to jeszcze jeszcze, ale d) to już nie wiem, umiem dzielić, ale tego się tak łatwo
dzielić nie da masz jakiś pomysł
28 lis 16:24
wielomiany: a nie wiem czy dobrze zrobiłeś, bo (z
2+3)(z
2+2)= z
4+5z
2+6 a powinno się chyba równać
z
4+6z+5 czy się mylę
28 lis 16:29
wielomiany: tam miałem napisać z4+6z2+5 tylko to sie moim zdaniem powinno równać możesz to wytłumaczyć?
28 lis 16:31
wielomiany: pomóżcie ludzie !
28 lis 16:39
wielomiany: up
28 lis 16:43
wielomiany: kurde ale spam
28 lis 16:45
wielomiany: ...
28 lis 16:53
pigor: faktycznie powinno być (z2+1)(z2+5) ; przepraszam
i dalej = (z2−i2)(z2−5i2) itp, itd.
28 lis 16:54
28 lis 17:01
wielomiany: oczywiście dziękuję za pomoc
28 lis 17:01
wielomiany: up
28 lis 17:06