W trójkącie prostokątnym naprzeciw kąta o
Aniaaa: W trójkącie prostokątnym naprzeciw kąta ostrego α leży przyprostokątna długości 3 cm. Oblicz
| | √3 | |
długości pozostałych boków trójkąta, jeśli cos α= |
| |
| | 2 | |
28 lis 15:25
Janek191:
oraz
| 3 | |
| = sin 30o = 0,5 ⇒ r = 6 |
| r | |
x
2 = r
2 − 3
2 = 6
2 − 3
2 = 36 − 9 = 27 = 9*3 ⇒ x =
√9*3 = 3
√3
Odp. x = 3
√3 cm, r = 6 cm
========================
28 lis 15:50
Bizon:

z wartości cosα określisz proporcje boków
a=
√3
x
2=4−3
x=1
Skoro w rzeczywistym trójkącie x=3
to pozostałe boki to 2*3 i
√3*3
28 lis 15:58