Niewiadoma z potęgą
Thaid: Oblicz a
5a−3b wiedząc że, a
2a = 3 i a
b+1 = 6√3
Doszedłem do tego że a
5a : a
3b, ale nie wiem co dalej
28 lis 15:19
Thaid: Da rady ktoś?
28 lis 17:00
Bizon:
5
5a=(5
2a)
2,5 jeśli a
2a=3 to 5
5a=3
2,5=9
√3
...nad mianownikiem popracuj sam −
28 lis 17:07
Thaid: Trochę mi rozjaśniło, lecz nie wiem skąd to 55a
28 lis 17:41
Bizon:
to mój błąd ... oczywiście nie 55a .... tylko a5a
28 lis 17:46
Thaid: Teraz się zgadza. Dzięki wielkie
28 lis 17:49
Thaid: Mógłbyś jeszcze rozwiązać mianownik celem sprawdzenia moich obliczeń ?
28 lis 17:57