ciagi pomóżcie bardzo proszę będę bardzo wdzięczna
kasia: wyznacz ciag arytmetyczny jezeli a
6=4 i a
16=10
| | 1 | |
wyznacz ciag geometryczny jezeli a3=−4 i a4= |
| |
| | 4 | |
miedzy liczby 4 i 50 wstaw takie liczby x i y aby liczby 4,x,y byly trzema poczatkowymi
wyrazami ciagu aryt. a liczby x,y,50 byly trzema poczatkowymi wyrazami ciagu geometrycznego
28 lis 15:08
xyz: 1) a6=4 i a16=10
a16 = a6 + 10r
10 = 4 + 10r
6 = 10r
r = 0,6
a6 = a1 + 5r
4 = a1 + 3
a1 = 1
szukany ciąg, to: a1 = 1, r = 0,6
2) podobnie
28 lis 15:22
kasia: a napisz mi prosze
28 lis 15:23
xyz: tylko zacznę, sama musisz dokończyć
a
4 = a
3*q
q = ...
a
4 = a
1*q
3
a
1 = ...
28 lis 15:26
kasia: oh ty dzieki a te ostatnie zadanie ciezko mijest chodze do szkoly zaocznej i masakra babka tak
tlumaczy ze wcale
28 lis 15:28