Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwiązania?
Azta: Cześć. Treść zadania brzmi: " Dla jakich wartości parametru m równanie 2x2 − m|x| + m − 2 = 0
ma dwa różne rozwiązania?"
Założyłem, że a≠0 i Δ>0
Zacząłem od tego, że ustaliłem wzór równania dla x zawartego w zbiorach (−∞,0) oraz <0,+∞)
W obu przypadkach Δ = m2 − 8m + 16
Podstawiłem to pod Δ, co doprowadziło do postaci m∊R−{4}
Nie wiem natomiast co dalej. Próbowałem podstawić pierwiastek z delty (|m−4|) do wzoru na
miejsca zerowe, ale nie wydaje się to być właściwym sposobem.
Bardzo liczę na wskazówki dotyczące dalszego ciągu oraz poprawienie błędów w dotychczasowym
rozumowaniu. Z góry bardzo dziękuję!
28 lis 14:50
pigor: ..., widzę to np. tak :
2x2−m|x|+m−2= 0 / *2 ⇔ 4|x|
2−2m|x|+2m−4= 0 ⇔
⇔ (2|x|)
2−2*2|x|*
12m+
14m
2 =
14m
2−2m+4 ⇔
⇔
(2|x|−12m)2= 14m2−2m+4 , to z parzystości funkcji lewej
strony tego równania, warunki zadania spełnia alternatywa
takich 2−óch warunków :
14m2−2m+4 > (2*|0|−12m)2 lub
14m2−2m+4=0 /* 4 ⇔
⇔ m
2−8m+16 > m
2 lub m
2−8m+16= 0 ⇔
⇔ 8m < 16 lub (m−4)
2=0 ⇔
m < 2 lub
m= 4 ⇔
⇔
m∊(−∞ ; 2) U {4} − szukany
zbiór wartości parametru m . ...
28 lis 16:07
stach: A zna ktoś jakiś inny sposób? Ten wygląda na lekko zagmatwany
5 sty 14:48
Syziel: t=|x| ∧ t≥0 ⇒ 2t2−mt+m−2=0
Δ=m2−4*2*(m−2)=m2−8m+16=(m−4)2
I. Δ=0 ⋀ t>0 ⇔ m=4 ⋀ 4/4>0 ⇔ m=4
Wtedy |x|>0, więc ma dwa rozwiązania
II. Δ>0 ⋀ t1*t2<0 ⇔ m≠4 ⋀ (m−2)/2<0 ⇔ m<2
Wtedy jedno z rozwiązań t1 albo t2 jest dodatnie i |x|>0, więc ma dwa rozwiązania
m∊(−∞;2)∪{4}
9 sty 07:18