wielomiany
wielomiany: pomoże mi ktoś w dzieleniu wielomianów i rozwiązaniu zadania?
a) rozłożyć na czynniki zespolone i rzeczywiste wielomian
w(z)=z
3+z+10
| | 1 | |
b) zaproponować rozkład na ułamki proste rzeczywiste i zespolone funkcji f(z)= |
| |
| | z4+6z2+5 | |
c) wiedząc że liczba 1−2i jest jednym z pierwiastków wielomianu w(z)=z
4−2z
3+6z
2−2z+5
rozłożyć te wielomian na czynniki rzeczywiste i zespolone
d) wyznaczyć resztę z dzielenia w(z)=z
6−4z
4+z+2 przez (z
2+4)
28 lis 14:31
wielomiany: ponawiam
28 lis 14:44
wielomiany: up
28 lis 14:49
wielomiany: up
28 lis 14:57
wielomiany: ...
28 lis 15:00
wielomiany: .
28 lis 15:06
wielomiany: zrobiłem,
a) ale nie wiem czy dobrze oto wynik:
rzeczywiste: w(z)=(z+2)(x2−2z+5)
urojone: w(z)=(z+2)(z−(1−2i)(z−(1+2i))
28 lis 15:11
Janek191:
W(z) = z
3 + z + 10
z = − 2 jest pierwiastkiem rzeczywistym wielomianu, bo
W(− 2) = ( −2)
3 − 2 + 10 = − 8 − 2 + 10 = 0
Wykonuję dzielenie:
( z
3 + z + 10) : ( z + 2) = z
2 − 2z + 5
− z
3 − 2 z
2
−−−−−−−−−−−
− 2 z
2 + z
2 z
2 + 4z
−−−−−−−−−−
5 z + 10
− 5 z − 10
−−−−−−−−
0
z
2 − 2 z + 5 = 0
Δ = (−2)
2 − 4*1*5 = 4 − 20 = − 16 = 16 i
2
√Δ = 4 i
wiec
zatem
W(z) = ( z + 2)*( z − 1 + 2 i)*( z − 1 − 2 i )
===============================
28 lis 15:13
wielomiany: super! czyli dobrze zrobiłem, możesz mi pomóc w kolejnych b,c,d?
28 lis 15:15
wielomiany: ...
28 lis 15:20
wielomiany: może ktoś zrobić b,c,d?
28 lis 15:22
wielomiany: ...up
28 lis 15:27
wielomiany: może ktoś tu zaglądnąć ?
28 lis 15:30
wielomiany: ...
28 lis 15:43
wielomiany: ...
28 lis 16:02
wielomiany: ...
28 lis 16:14