Rozwiąż rownanie
luki: sinx*|cosx|=14
28 lis 13:17
pigor: ..., np. tak :
sinx|cosx|= 14 /*2 ⇔
⇔ (0≤ cosx ≤ 1 i 2sin2x=
12) lub (−1≤ cosx <0 i −sin2x=
12)
no i dalej spróbuj sam(a) , bo ja nie lubię bawić się ...
przedziałami, dlatego proponuje inaczej np. tak :
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sinx|cosx|= 14 /
2 obustronnie ⇒ sin
2xcos
2x=
116 /*4 ⇔
⇔ sin
22x=
14 ⇔ |sin2x|=
12 ⇔ sin2x= −
12 lub sin2x=
12,
no to może ja na tyle . ...
28 lis 14:35
luki: Wielkie dzięki za pomoc
28 lis 14:52
pigor: ...tam w I−szym sposobie zamiast 2sin2x=12 powinno
być oczywiście bez tej dwójki z przodu ; przepraszam
28 lis 14:58
luki: Ale i tak skorzystałem z drugiego sposobu
28 lis 15:05