matematykaszkolna.pl
Oblicz długości boków trójkąta prostokątnego dracjo: Oblicz długości boków trójkąta prostokątnego, w którym długości przyprostokątnych wynoszą 3−2x i 3−x, a przeciwprostokątna ma długość 5x
28 lis 12:56
Bizon: "pieciagoras" się kłania −emotka
28 lis 13:00
dracjo: Tyle to i ja ogarnąłem . Tylko że nie rozumiem, po co coś obliczać, skoro wszystkie informacje jak dla mnie są. W sensie... Długości boków = długości przyprostokątnych. Przynajmniej według mojej nie−matematycznej natury dla mnie to jest to samo. Ale podejrzewam, że to błędne założenie, wobec tego szukam pomocy
28 lis 13:04
Bizon: ... to chyba cienko to ogarniasz ... nie dla każdego x podane boki będą tworzyły trójkąt prostokątny
28 lis 13:14
dracjo: No nikt nie powiedział, że to ogarniam, z tego typu zadaniami styczność miałem koło trzech lat temu, wobec tego napisałem tutaj, aby ktoś powoli i po kolei napisał, jak powinno wyglądać rozwiązanie tego zadania. Nie każdy jest pro z matmy emotka
28 lis 13:16
Bizon: ... po prostu zapisz zależność wynikającą z twierdzenia Pitagorasa dla trójkąta prostokątnego i policz równanie kwadratowe Pamiętaj, że w warunkach zadania długości boków muszą być dodatnie
28 lis 13:20