jhyrew
Maniek: Spróbuje mi ktoś pomóc z układami równań:
x2+y2=2(xy+2)
x+y=6
x+xy+y=11
x2y+xy2=30
13 paź 16:21
kasandra:
1/ x
2 +y
2 = 2xy +4 => ( x −y)
2 =4 => x −y = 2 v x −y = −2
i x +y = 6
otrzymujesz dwa układy:
x+y = 6 x +y = 6
i lub
x −y =2 x − y = −2
dokończ i podaj te rozwiązania .....
2/ z drugiego równania:
xy( x +y) = 30 => x y=
30x+y przy założ. x ≠ − y
podstawiając do pierwszego równania :
x +y +
30x +y+y= 11
| x2 +xy +30 + xy +y2 | |
| = 11
|
| x+y | |
(x+y)
2 +30 = 11(x +y)
podstawiając za x+y = t
t
2 +30 =11t => t
2 − 11t +30 =0 Δ=1 t
1 = 6 v t
2 = 5
to: x+y = 6 v x+y = 5
i i
xy =
306 = 5 v xy =
305=6
dokończ, rozwiązując te dwa układy:
Może ktoś poda bardziej sprytny sposób? ....
13 paź 17:06
AS: Zad 1
Przyjmuję podstawienie: x + y = a , x*y = b
x2 + y2 = 2*(x*y + 2)
x + y = 6
−−−−−−−−−−−−
(x + y)2 − 2*x*y = 2*(x*y + 2)
x + y = 6
−−−−−−−−−−−
a2 − 2*b = 2*b + 4
a = 6 wstawia, do równania 1
−−−−−−−−−−
36 = 4*b + 4 ⇒ 4*b = 32 ⇒ b = 8
Wstępne rozwiązanie: a = 6 , b = 8
Układ właściwy
x + y = 6 , x*y = 8
Zad. 2
Przyjmuję podstawienie: x + y = a , x*y = b
x + y + x*y = 11
x*y*(x + y) = 30
−−−−−−−−−−−−
a + b = 11
a*b = 30
−−−−−−−−−−−
dalej już nie ma problemu,zwykłym podstawieniem dochodzimy do
równania kwadratowego.
13 paź 17:19
kasandra:
13 paź 17:23
Maniek: tym drugim sposobem 2 rówwnanie wyjdzie tak:
a=11−b
11−b*b=30
a=11−b
b
2=19 =>b=
√19
Czy tak
13 paź 19:30
mimi:
(11 −b)*b = 30 koniecznie nawias

!
13 paź 19:31