Narysuj wykres funkcji
Albert: Narysuj wykres funkcji f(x)=|(x−p)
2+2p| dla p=−2. Dla jakich wartości parametru p równanie
f(x)=6 ma dokładnie trzy rozwiązania

Pierwszą część zadania mam za sobą, ale co dalej?
proszę o wskazówkę
28 lis 11:38
Bizon:
28 lis 11:43
Albert: Dla jakich wartości parametru p równanie f(x)=6 ma dokładnie trzy rozwiązania
Jak to zrobić?
28 lis 12:13
Albert:
28 lis 12:13
Albert:
28 lis 12:26
Bizon:
... WIDZĘ, ŻE TEN RYSUNEK POGLĄDOWY NIE WYSTARCZYŁ
Pod modułem masz postać kanoniczną. Parabola musi "schodzić" pod oś Ox
aby po "odbiciu" miała 3 punkty wspólne z y=6
Schodzi pod oś zatem 2p<0
a jednocześnie f(p)=6
zatem: |2p|=6 czyli w sumie p=−3
28 lis 12:47
Bizon:

f(x)=|(x+3)
2−6|=6
28 lis 12:50
Albert: nie czaje dlaczego f(p)=6

prosze prościej
28 lis 13:19
Bizon:
a rozumiesz postać kanoniczną funkcji kwadratowej?
Co można z niej oczytać?
28 lis 13:21
Bizon:
... pomińmy na chwilę ten moduł
f(x)=(x−p)2+2p
wynika z tego, że xw=p a yw=2p
28 lis 13:26
Albert: nom i co dalej? zpostaci kanonicznej odczytujemy p i q
28 lis 13:33
Matiq: Policz sobie na tym rysunku gdzie jest 6 i zobacz, że tylko tam gdzie y=6 są trzy rozwiązania.
Bo przecina się w 3 punktach. Rozumiesz?
28 lis 13:37
Albert: tak
28 lis 13:52
Albert: tylko w y=6 przecina się w trzech
28 lis 13:52
Bizon:
...rozumiesz wszystko czy coś jeszcze "muli" ?
28 lis 13:58
Albert: czaje dzięki
28 lis 14:01
Bizon: −
28 lis 14:04