Rekurencja - wzór jawny
oskii: Podaj wzór jawny na sn, gdzie so = 1, s1 = 2 oraz sn = 3sn−2 dla n ≥ 2.
28 lis 10:31
Janek191:
S0 = 1, S1 = 2 oraz Sn = 3 Sn −2 dla n ≥ 2
więc
S2 = 3 S0 = 3*1 = 3
S3 = 3 S1 = 3*2 = 6
S4 = 3 S2 = 3*3 = 9
itd.
a1 = S1 − S0 = 2 − 1 = 1
a1 + a2 = S2 = 3 ⇒ a2 = 3 − 1 = 2
a1 + a2 + a3 = S3 ⇒ a3 = 6 − ( 1 + 2) = 3
itd.
zatem
an = n
=======
an = 3 Sn −2 − 3 S n −3 dla n ≥ 3
28 lis 11:02
Panko: | | ⎧ | 3n/2 gdy n≡0 (mod 2) | |
| Sn= | ⎩ | 2* 3(n−1)/2 gdy n≡1 (mod 2) |
|
28 lis 11:09