pomocy
angela:
wyznacz wartosci a i b tak,aby wielomian w(x)=2x3−ax2−(4b+1)x−6 byl podzielny przez
wielomian
(x+2)(x−3)
28 lis 10:00
Bizon:
W(−2)=0
W(3)=0
28 lis 10:04
angela: dzieki ale jak ja mam to zapisac po kolei
28 lis 10:09
Bizon:
0=2(−2)3−a(−2)2−(−2)(4b+1)−6
0=2*33−32a ... itd
a potem rozwiąż układ równań
28 lis 10:16
angela: aa no tak,dziekuje
28 lis 10:18
28 lis 10:20
Bizon:
Pokażę Ci też inny sposób
(x+2)(x−3)=x2−x−6
zatem:
2x
[2x3−ax2−(4b+1)x−6]:(x2−x−6)
−2x3+2x2+12x
(2−a)x2−(12−4b−1)x−6
jeśli ma się dzielić:
to:
2−a=1 ⇒ a=1
11−4b=−1 ⇒ b=3
28 lis 10:23
angela: dzieki teraz chociaz cos skumalam
28 lis 10:36