Funkcja kwadratowa
herkules: Jak rozwiązać takie równianie kwadratowe?
−x2−|x|+2=0
28 lis 07:36
Azjaaaaa: a=−1 b=−1 c=2
Δ=b2−4ac
Δ=−12−4*(−1)*2
Δ=1−8
Δ<0 równanie nie ma rozwiązania
28 lis 08:21
daras: a przypadkiem nie tak:
x<0⇒ −x2+x+2=0 i wtedy Δ=9>0 są rozwiązania, z których wybieramy tylko to ujemne
28 lis 08:25
daras: a dla x≥0: −x
2−x+2=0 i to samo tylko dodatnie
28 lis 08:30
daras: czyli rozwiązania są dwa x=±1
28 lis 08:46
herkules: no to jak w końcu
28 lis 13:22
ICSP: t = |x| , t ≥ 0
−t2 − t + 2 = 0
t2 + t − 2 = 0
t1 = −2 < 0 sprzeczne z załozeniem
t2 = 1 ⇒ x = ± 1
28 lis 13:31