granica jednostornna
granica jednostornna: Zbadaj czy istnieje granica w punkcie na podstawie granicy jednostronnej:
x−−>1
28 lis 03:30
granica jednostornna: Jak to sie robi ?
28 lis 03:30
PW:
1. Podchodzimy iksami do jedynki z prawej strony (x > 1). Licznik dąży do 5 − 1=4, a mianownik
do 0, ale jest ujemny. Na podstawie odpowiedniego twierdzenia o granicach wnioskujemy, że
lim f(x) = −∞
x→1+
1. Podchodzimy iksami do jedynki z lewej strony (x < 1). Licznik dąży do 5 − 1=4, a mianownik
do 0, ale jest dodatni. Na podstawie odpowiedniego twierdzenia o granicach wnioskujemy, że
lim f(x) = +∞
x→1−
Wniosek: funkcja f nie ma granicy w punkcie x0 = 1 (gdyby miała, to granice prawo− i
lewostronna w 1 byłyby jednakowe).
28 lis 11:12