matematykaszkolna.pl
Ciągłość funkcji Kloto: Sprawdź, ale jakiego a funkcja jest ciągła :
  x2+7  
f(x)

dla x ≠ 3
  x−3  
a dla x = 3
28 lis 00:30
PW: Dla żadnego. Granice funkcji f w punkcie x0=3 (lewo− i prawostronna) są równe − i +. Mówiąc po chłopsku licznik dąży do 16 = 4, a mianownik raz do zera po ujemnych, a drugi raz do zera po dodatnich − zależnie od tego, z której strony podchodzimy iksami do trójki.
28 lis 11:07
Kloto: Na logikę tak to wygląda, problem w tym, że mojej babce od matmy taka odpowiedź bardzo się nie podoba i odesłała mnie z zerem.
28 lis 16:37
PW: Studiujesz matematykę? Bo spór może iść tylko o elegancję wypowiedzi, a nie o sens. Elegancko należało powiedzieć, że lim f(x) = −, x→3 gdyż licznik ma skończoną granicę równą 4, a mianownik dąży do zera przyjmując wyłącznie wartości ujemne. Podobnie zapisać, że granica prawostronna w x0=3 jest równa +. Podsumować: funkcja f ma w x0=3 różne granice jednostronne, a więc nie ma granicy w tym punkcie; zgodnie z definicją nie jest zatem ciągła w x0=3.
28 lis 17:41
PW: Zacznij rozwiązanie tak: Zgodnie z definicją funkcja f jest ciągła w punkcie x0=3 wtedy i tylko wtedy, gdy ... (tu zacytuj). Pokażemy, że tak nie jest.
28 lis 17:44
Kloto: Nie, studiuję farmację, do której matematykę dowalili chyba wyłącznie po to, żeby pognębić takich matematycznych idiotów, jak ja. Bardzo dziękuję za odpowiedź, mam nadzieję, że to jej wystarczy (bo w końcu musi!) i teraz będzie dobrze.
28 lis 19:17