Pytanie z permutacji
Kowalski: Witam, mam mały problem z elementem neutralnym. Do tej pory myślałem, że jeżeli mamy np.
S(1,2,3,4,5), to e=5, ale okazało się, że nie miałem racji, bo np w zadaniu:
| | | |
Znajdź permutację δ∊S8, że x25δx−62 = | e=12. |
| | |
Moje pytanie why? Czy mógłby ktoś mi to wytłumaczyć proszę
28 lis 00:20
Kowalski: No plzz
28 lis 02:01
daras: zależy o jakie działanie chodzi
np. element neutralny dodawania to 0 a mnożenia 1
28 lis 08:54
Kowalski: Ale tu chodzi o takie zadania jak pokazałem, dla których e jest liczbą, dla której ustawienie
liczb się nie zmieni,gdyż po pewnym okresie wyjdzie to samo i dzięki temu możemy np.
x25:12=x1, gdy e=12. Tylko jak to sprawdzić ;;
28 lis 09:05
daras: niebardzo Cie rozumię, chociaz jestem biegły

permutacje wszystko zmienia, bo ważna jest i kolejność, i liczby
28 lis 10:12
PW: Pomieszanie z poplątaniem. Dlaczego piszesz o elemencie neutralnym? Być może gdzieś tam
był on oznaczany symbolem e (np. w definicji grupy). ale w tym zadaniu e jest liczbą
przestawień, nie wchodząc w szczegóły. Uświadom sobie te szczegóły − o co pytają.
28 lis 18:48